Wat te doen als uw auto of motor gestolen is

Wat te doen als uw auto of motor gestolen is

Oudere auto's zijn vooral populair voor hun onderdelen. Nieuwere auto's krijgen een nieuwe identiteit. SUV's zijn steeds gewilder onder dieven. ANWB baseert deze conclusies op basis van de diefstalmonitor van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Hoe voorkomt u dat uw auto gestolen wordt?

1. Zorg allereerst dat uw voertuig beveiligd is en een beveiligingscertificaat heeft. De meeste gestolen auto's hebben geen beveiliging. Let daarbij op het Kiwa SCM Keurmerk. Dit keurmerk geldt zowel voor de beveiligingsapparatuur als voor de inbouw ervan. Auto's met een beveiligingssysteem met certificering worden minder vaak gestolen en áls ze gestolen worden, vindt de politie de gestolen auto's meestal terug. De registraties staan in een online database.

2. Zorg dat dieven het signaal van uw keyless entry niet kunnen gebruiken. Elke keyless entry heeft een eigen uniek RFID-signaal: de Radio Frequency IDentity. Dit signaal kunnen dieven 'afvangen' om zo toegang tot uw voertuig te krijgen. Er zijn speciale RFID-hoesjes te koop - deze hoesjes blokkeren het signaal van uw sleutel wanneer u deze niet gebruikt.

3. Zorg voor een goede autoverzekering, belangrijk: de meeste verzekeraars eisen een CCV-gekeurd beveiligingscertificaat. Inbouwbedrijven van CCV voertuigbeveiliging registreren voertuigen met gecertificeerde beveiliging in de database van Kiwa SCM. Check hier of uw auto is geregistreerd.

En wordt, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, uw voertuig toch gestolen:

Bel de politie

Doe direct na ontdekking van de diefstal aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900 88 44. Tip: houdt uw rijbewijs en kentekenbewijs bij de hand. De politie zet vervolgens in het kentekenregister van de RDW dat uw auto gestolen is. U hoeft dan geen motorrijtuigbelasting te betalen. Ook bent u dan niet meer aansprakelijk voor schade die de dief met uw auto veroorzaakt bij anderen.

Bent u getuige van de diefstal van uw auto of de auto van een ander? Bel dan direct 112. De politie kan meteen uitkijken naar jde betreffende auto en de kans dat de autodief wordt gepakt, wordt daarmee flink vergroot.

Meld de diefstal bij het VbV

Meld de diefstal van uw auto direct bij Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Zij zijn dagelijks bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur op 055 - 741 00 01. Kies optie 2 om aangifte te doen.

Informeer uw verzekeraar