Keyless entry: schade autodiefstal in de 100 miljoen per jaar

Keyless entry: schade autodiefstal in de 100 miljoen per jaar

Relay en attack. De nieuwste methode voor autodiefstal zorgt voor veel schade. Niet alleen voor autobezitter en verzekeraars, maar ook voor de maatschappij: veel gestolen auto's worden gebruikt bij ramkraken bijvoorbeeld.

Aangescherpte eisen voor inbouwen, dus let op keurmerk

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft de eisen voor auto's met een keyless entry vanaf 1 januari 2021 aangescherpt. Keuringsinstantie Kiwa SCM toetst de certificering. Het gaat hierbij onder andere om de inbouwvoorschriften, wijziging in toetsing alarmsystemen en startonderbrekers en andere eisen voor voertuigvolg- en opsporingssystemen. Klik hier voor gecertificeerde voertuigbeveiligingsbedrijven. Nederland is het eerste land ter wereld dat keyless entry-systemen certificeert, aldus directeur Patrick van den Brink van CVV.

Niet alleen autobezitter de dupe - belastingbetaler betaalt mee door indirecte schade

“Ondanks het teruglopende aantal gestolen auto’s, van 30.000 begin jaren '90 naar 7.000 in 2019, is de schadelast nog steeds erg hoog. Het zijn overwegend jonge en dure auto’s en er worden er niet veel van teruggevonden.” Alex de Hoop, beleidsadviseur van het Verbond van Verzekeraars, vertelt Automotive waarom key-less entry een halt moet worden toegeroepen. “Naast de directe schade, is er ook veel indirecte schade doordat gestolen auto’s met regelmaat opduiken bij bijvoorbeeld een ramkraak. Verder zijn onderdelen ook populair”, stelt De Hoop. “Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt van de auto afgehaald. Het gaat dus om een veelheid van de 100 miljoen aan schade voor verzekeraars en de samenleving.”

Ben ik nog verzekerd?

"Auto’s met CVV-certificaten tot 1 januari 2021 blijven geldig en verhuizen ook gewoon mee als de auto van eigenaar wisselt. Auto’s met certificaten blijven gewoon verzekerd, maar moeten bij het afsluiten van een nieuwe verzekering mogelijk een aanvullende maatregel treffen", aldus De Hoop.