Voertuigvolgsysteem (voorheen klasse 4 & 5)

Een voertuigvolgsysteem kan de locatie van een gestolen voertuig 24/7 doorgeven aan een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Deze centrale heeft direct contact met de politie, zodat deze het voertuig kan aanhouden. Op deze manier worden er veel voertuigen na diefstal teruggevonden. Het afgeven van een certificaat voor het terugvindsysteem is alleen mogelijk wanneer het voertuig is voorzien van minimaal een Kiwa SCM goedgekeurde startonderbreker. 

Het belangrijkste punt van een voertuigvolgsysteem is, naast een adequate plaatsbepaling en een betrouwbare melding, dat de afhandeling van de melding door de politie gebeurt. Om dit te garanderen worden alarmmeldingen altijd verwerkt via een officiële gecertificeerde meldkamer (PAC). Vanaf 1-1-2015 is  het alleen mogelijk voertuigvolgsystemen met 'jamming detectie' te certificeren. Dieven gebruiken 'jamming' door met een stoorzender de communicatie met de meldkamer te blokkeren. Een 'jamming detectiesysteem' schakelt automatisch een blokkering in wanneer er jamming wordt waargenomen. Hiermee wordt voorkomen dat het voertuig door dieven kan worden gestart of kan wegrijden. 

Let op: het koppelen van een volgsysteem met een alarmsysteem (voorheen SCM-klasse 5) is sinds 1-1-2015 niet meer apart opgenomen binnen de SCM-regelgeving. Aansluiten op deze wijze is toegestaan, maar er bestaat hiervoor geen aparte SCM-klasse en bijbehorend certificaat meer!

 

SCM-certificaat

Een SCM-certificaat voor een voertuigvolgsysteem kan worden afgegeven op een voertuig wanneer deze beschikt over een Kiwa SCM goedgekeurd systeem. Het afgeven van een certificaat voor een voertuigvolgsysteem is alleen mogelijk wanneer het voertuig is voorzien van minimaal een Kiwa SCM goedgekeurde startonderbreker. De basisbeveiliging dient eerst gecertificeerd te worden voordat er een voertuigvolgcertificaat kan worden afgegeven. Een Kiwa SCM erkend inbouwbedrijf kan het goedgekeurde voertuigvolgsysteem alleen certificeren wanneer het volgens de geldende richtlijnen is geïnstalleerd en de werking gecontroleerd en goedgekeurd is. 

 

SCM klasse-indeling 

Vanaf 01-01-2015 is de benaming van de SCM-klasse veranderd

Benaming oude klasse: Personenauto klasse 4 of klasse 5

Benaming nieuwe klasse: Voertuigvolgsysteem