Mechanische beveiliging

Met versnellingsbak –en stuurassloten kunnen personenvoertuigen op een mechanische wijze worden beveiligd. Deze stand-alone, permanent ingebouwde sloten hebben een preventieve werking omdat het schakel- of stuurmechanisme inwendig wordt vergrendeld. Alleen op deze vorm van voertuiggebonden mechanische beveiliging kunnen (inbouw)certificaten worden afgegeven.

Een mechanisch voertuigbeveiligingssysteem is geschikt voor verschillende soorten voertuigen, zoals een auto of camper. Het principe is vergelijkbaar met een fietsslot. Tijdens het rijden moet de (extra) sleutel in het permanent aanwezige slot blijven. Bij het verlaten van het voertuig moet de sleutel altijd uit het slot worden verwijderd om het slot zijn werk te laten doen. Alleen dan kan het schakel- of stuurmechanisme inwendig worden vergrendeld en is de beveiliging actief. Versnellingsbak –en stuurassloten zijn geschikt voor alle voertuigen die langere tijd geparkeerd staan, zoals campers. De sloten zijn ook zeer bruikbaar als diefstalpreventie in bedrijfs- en personenauto's. 

 

SCM-certificaat

Op deze vorm van voertuig gebonden mechanische beveiliging kunnen (inbouw)certificaten worden afgegeven binnen de klasse Standaard en Zwaar. 

Mechanische beveiliging met certificaat Alleen aan mechanische beveiligingssystemen die geregistreerd kunnen worden op een bepaald voertuig, wordt een certificaat afgegeven. Dit betreffen systemen zoals versnellingsbaksloten. Een VbV-SCM certificaat kan worden afgegeven op een voertuig wanneer deze beschikt over een Kiwa SCM goedgekeurd beveiligingssysteem. Een Kiwa SCM erkend inbouwbedrijf kan het mechanische beveiligingssysteem certificeren wanneer de werking gecontroleerd en goedgekeurd is.

 

SCM klasse-indeling 

Standaard

Effectieve producten gericht op de gelegenheidsdief, met een aanvalsbestendigheid van minimaal 3 minuten met gebruik van handgereedschappen die men gemakkelijk mee kan nemen en die op het lichaam verborgen kunnen worden.

Zwaar

Effectieve producten gericht op de professionele diefstal, met een aanvalssbestendigheid van minimaal 5 minuten bij gebruik van zwaardere gereedschappen.